Polisgrepp.
Flera tjejer vittnar om våld på Egehem. Arrangerad bild. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio
P4 Kalmar granskar

Personal utsatte flickor på HVB-hem för våld

"En satte sig på min mage, en annan på mina fötter"
2:09 min

Flera flickor som har bott på HVB-hemmet Egehem i Västervik har utsatts för våld och tvång från personal på boendet. Bland annat handlar det om tvångsmatning av flickor med ätstörningar.

På Egehem placeras tjejer från 13 år och uppåt. Många av dem har självskadeproblem, bland annat ätstörningar. En flicka som bodde där för några år sedan berättar att hon blev fasthållen av flera personer när det skulle sprutas in näringslösning i hennes mun.

Man la ner mig på golvet, tog polisgrepp, vände på mig. En satte sig på min mage, en annan satte sig på mina fötter och en höll fast mina armar.

Enligt Elisabet Strid Ege, verksamhetschef på Egehem, förekommer inget sådant här på hemmet längre:

– Vi utsätter varken oss eller tjejerna för att vara så påstridiga med matsituationen i dag. Nu väntar vi tills man är utmärglad och då måste man åka till sjukhus, säger hon.

Fick knä i ryggen

Det är inte bara vid matsituationer som personal på boendet har utövat tvång på tjejerna som har bott där. P4 Kalmar har pratat med ett tiotal tjejer som har varit placerade på boendet och utsatts för olika slags våld och tvång.

– Bland annat har jag blivit nedtryck med både knä och armbåge i ryggen. Och jag hade skurit mig i armarna och hade fått sy och såren sprack upp, berättar en annan tjej.

Var du stökig och utåtagerande så att personalen var tvungen att göra sådana här saker?

– Verbalt gick jag på personalen och sa ifrån men jag var absolut inte våldsam.

Vanliga lagar gäller

Tjejerna som bor på Egehem har ofta komplicerade problem, inte sällan med ett självskadebeteende. Personalen har rätt att ta tag i dem för att till exempel hindra dem från att skada sig själv eller någon annan i en akutsituation.

Men personalen får inte använda tvång eller våld för att hantera de boende. Om HVB-hemmet inte kan hantera de boende utan tvång och våld ska det letas efter en annan lösning.

Det bygger på självbestämmande och delaktighet. Man ska genomföra insatser med respekt för den enskildes integritet och det innebär samtycke till alla insatser.

Våld och tvång får bara förekomma i olika former av slutenvård.

– Det handlar också om rättssäkerhet. Om det ska sättas in en tvingande åtgärd ska det finnas ett beslut på det som går att överklaga, säger Ingela Hansson.

Enligt Elisabet Strid Ege har personal fått sluta på grund av hur de har hanterat flickorna.

Vi har faktisk haft någon personal som har varit hårdhänt och fick sluta.

Men de tjejer som P4 Kalmar har pratat med upplever att våldet inte har varit knutet till enskilda personer i personalgruppen.

Andra såg ju också att det hände, andra i personalen. Och ingen brydde sig.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".