Tvådelad bild, från drabbade Mogaskolan och en övervakningsbild på de misstänkta männen.
Ligan stod åtalade för inbrott på 35 skolor runt om i landet däribland Mogaskolan i Svenljunga. Foto: Sveriges Radio samt ur utrednigen.

Fängelse för skolinbrottsliga

Åklagaren: Domen kommer överklagas
1:18 min

I dag kom domarna mot den så kallade skolinbrottsligan. Fem av de sex åtalade döms av Borås tingsrätt till fängelsestraff.

Ligan åtalades för ett 30-tal skolinbrott bland annat i Nybro och Emmaboda, men också på flera andra orter i södra Sverige och dessutom i Norge.

Det fanns en systematik i stölderna. Männen tog sig in i skolorna innan de larmades på för natten och kunde sedan plocka med sig datorer och läsplattor. En hel del av godset har sedan spårats till Serbien. I flera fall utsattes också skollokalerna för omfattande skadegörelse.

Men den 21-årige man som pekas ut som mest aktiv frias för många inbrott 
21-årigen och en 27-åring, båda döms till fängelse i 1 år och fyra månader.

En 22-åring döms till fängelse i ett år och en 19-åring döms till fängelse i fyra månader. En 17-åring, som också stod åtalad, frias helt.

Åklagaren hade väckt åtal för ett 30-tal inbrott men i många fall anser rätten att ingen av de åtalade kan knytas till inbrotten. 

Två av de dömda, 21-åringen och 27-åringen som också döms till de längsta straffen, ska också betala mest skadestånd.

27-åringen ska betala skadestånd på runt 900 000 kronor och 21-åringen dryga miljonen, men detta delas delvis med några av de andra dömda.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".