Lågor i mörkret.
Lågor från en av bränderna i Loftahammar i veckan. Foto: Johanna Lindblad Ahl/Sveriges Radio

Prat om grannsamverkan efter möte om bränder

Räddningschefen: "Budskapet var att vara allmänt vaksam"
2:49 min

På fredagskvällen hölls ett informationsmöte i Loftahammar med anledning av bränderna där i veckan. Syftet var att lugna allmänheten – men också att visa på sätt att agera.

Närmare 150 personer dök upp på mötet, av de totalt 400-500 personer som bor i Loftahammar i Västerviks kommun.

Där fick de möta både räddningstjänst och polis, som kallat till mötet med syfte att skapa trygghet och att visa på att de agerar efter att tre fritidshus brunnit på bara en vecka – utan att man hittills kunnat fastställa brandorsak.

– Det blev ett positivt möte, säger Joakim Jansson till P4 Kalmar när vi når honom på väg hem på fredagskvällen.

I hans roll som räddnings- och säkerhetschef i Västerviks kommun fick han svara på frågor om hur räddningstjänsten arbetar – men också gällande den oro som präglat orten efter de mystiska bränderna.

Vårt budskap var att man ska vara allmänt vaksam. Man ska inte misstänkliggöra folk, men prata med varandra. Ser man något som är misstänkt så ta ett bilnummer, ett signalement eller en bild – som man sedan kan tipsa polisen om.

Finns det någon grannsamverkan i dag eller är det kanske något som man bildar nu?

– Det finns inget organiserat på det sättet, men däremot principerna att stötta varandra. Att se och synas och prata med varandra.

Mötet handlade också mycket om vad man själv, som privatperson kan göra för att stärka tryggheten hemma. Exempelvis kan man testa sin brandvarnare och fundera kring utrymningsvägar. Mer om vilka uppmaningar som finns gällande det hittar du här.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".