Kollage. Handskriven text: "Jag orkar inte leva mer".
Kollage: Sveriges Radio. Foto: Privat.
P4 Kalmar granskar

Självmordsförsök togs inte på allvar på HVB-hem

Tjej som bott på Egehem: "De satte sig bara bredvid mig till jag tuppat av"
2:12 min

Vid flera tillfällen har personal struntat i eller dröjt timmar med att söka vård när unga tjejer försökt ta sina liv på HVB-hemmet Egehem i Västervik. Det visar P4 Kalmars granskning.

En tjej som P4 Kalmar har träffat berättar om hur hennes självmordsförsök ignorerades av personalen.

Det står i anteckningarna att jag hade kommit ner och att de uppmärksammat att jag hade röda märken runt halsen och jag svarade att repet hade gått sönder.

– Och efter det säger de att jag äter en smörgås och att jag får lugnande medicin och får gå och lägga mig. Och ganska snart efter det står det att jag försöker strypa mig själv, säger hon.

Den här tjejen bodde på Egehem i flera år fram till 2011 och gjorde flera självmordsförsök under den tiden. Hon berättar också om hur hon tog flera överdoser av läkemedel.

Uppsökte inte sjukvård

Även en annan tjej som P4 Kalmar talat med berättar att hon tog överdoser men att personalen inte tog henne till sjukhus.

Elisabet Strid Ege är verksamhetschef för behandlingshemmet och hon säger att Egehem gör en bedömning och tar hand om sådana här fall.

Incidentrapporterna som upprättats efter överdoserna visar dock att Egehem inte alltid uppsökt sjukvård efter självmordsförsök av de boende.

Följde inte policyn

Tidigare i år försökte en annan flicka hänga sig på Egehem. Helt emot Egehems egen policy vid sådana här händelser ringdes inte ambulans eller togs någon kontakt med sjukvården.

I stället bäddades hon ner i sängen. Enligt en Lex Maria-anmälan kom flickan till sjukhus först cirka två timmar efter självmordsförsöket och då lades hon in på intensivvårdsavdelning.

Vid tre tillfällen har flickor som bott på Egehem genomfört fullbordade självmord.

Efter ett självmord 2009 fick Egehem skarp kritik för att de inte tagit flickans självmordsuttalanden på allvar.

Inte samma bild av händelserna

En annan tjej berättar om upprepade självmordsförsök på Egehem under den tiden hon var placerad där 2015. Hon upplevde att flera i personalen inte tog henne på allvar.

Vissa personal skrek och hämtade sax och ringde ambulans. Men det var väldigt få som agerade på det sättet utan de flesta satte sig bara bredvid och tittade.

Elisabet Strid Ege är verksamhetschef på Egehem och hon menar att det troligen inte var fråga om ett allvarligt menat försök.

– Om du kan registrera och komma ihåg det här efteråt att någon sitter och tittar då är det nog för att den har gjort en korrekt bedömning att du inte är suicidal utan agerar ut ditt hjälpbehov. Då sitter man bredvid.

Men tjejen som vi har pratat med har en annan bild av sina självmordsförsök.

Jag var ju mest glad över att de inte gjorde något. Jag ville bara lyckas, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".