Polisen och Åklagarmyndigheten.
Polisen och Åklagarmyndigheten, Kalmar. Foto: Sofia Valve/Sveriges Radio

Brottslingar kan gå fria på grund av personalbrist

Kriminalkommissarie Ulf Martinsson: "Vi har dragit i nödbromsen"
1:51 min

Grova våldsbrottslingar kan gå fria på grund av polisens personalbrist – det larmar nu polisens utredare.

Efter omorganisationen i april har antalet ärenden för gruppen som utreder grova brott ökat och utredningarna läggs nu på hög eftersom gruppen inte hinner med.

Ulf Martinsson är kriminalkommissarie på Grova brott-gruppen i Kalmar:

– Vi har dragit i nödbromsen och påtalat det här för högsta ledningen att det här funkar inte men vi har i stort sett inte fått något svar på det, säger Ulf Martinsson.

Det handlar om grova våldsbrott, våldtäkter och mordbränder som just nu läggs på hög i väntan på att någon ska hinna arbeta med dem.

Ett spaningsmord som dubbelmordet i Flakeböle på Öland eller mordet i Förlösa utanför Kalmar skulle dagens organisation aldrig klara, säger Ulf Martinsson.

– Jag ser inte hur vi skulle kunna lösa det. Man måste ha ett antal människor som kan jobba över tid och det ser jag inte hur vi skulle kunna prestera idag, säger han.

50 till 100 poliser har försvunnit från länet

Enligt Günter Ruchatz som är huvudskyddsombud för polisen i sydöstra Götaland har mellan 50 och 100 poliser försvunnit från länet de senaste fem åren, det är upp emot var fjärde, samtidigt är antalet poliser i region syd konstant.

Günter Ruchatz menar att organisationen är storstadsanpassad:

– Vi har inte möjlighet att komma närmare medborgarna som var ett av mantrana vid den nya organisationen. Vi är färre poliser som kan möta allmänheten ute, speciellt i glerbygden, säger han.

Polisens utredare har larmat om en orimlig arbetsbelastning sedan i våras och blir det inte bättre snart kommer man anmäla arbetsgivaren till Arbetsmiljöverket säger Günter Ruchatz:

Händer det ingenting så kommer vi anmäla även detta ärende till Arbetsmiljöverket.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".