Patrik Oldin
Foto: Viktor Blomberg/Sveriges Radio

Polischefen: Inte nya organisationens fel

Patrik Oldin, polisområdeschef: "Ett ovanligt ansträngt läge"
1:33 min

På grund av personalbrist kan brottslingar gå fria, det har polisutredare larmat om. Nu svarar polisområdeschefen, som inte håller med om att det är omorganisationens fel.

Trots att utredningar om grova våldsbrott läggs på hög och flera poliser larmat om att de blir sjuka av arbetsbelastningen tror inte polisens ledning att det är fel på den nya organisationen.

I stället är det en tillfällig arbetstopp som gör att polisens utredare för grova brott har extra mycket att göra just nu, det menar Patrik Oldin som är polisområdeschef i Sydöstra Götaland.

Läs också: Brottslingar kan gå fria på grund av personalbrist.

– Jag tror inte att det här är knutet till organisationen utan mer att det är ett ovanligt ansträngt läge just nu. Det är nog den typen av omständigheter som ligger bakom, säger han.

Så det här har inget att göra med den nya organisationen och hur man valt att organisera utredare av grova brott?

– Inget är kanske lite starkt, men jag tror inte att det är den huvudsakliga anledningen. Man kan nog inte vara så resursstark att man kan klara av en så ovanlig situation som vi är inne i nu, det måste man hantera på andra sätt, då måste vi vara mer flexibla och flytta ärenden eller folk tillfälligt för att hjälpas åt.

Men ska inte en organisation klara en lite högre belastning som kommer plötsligt?

– Det är det vi gör, vi klarar det. Men många utredare jobbar väldigt hårt.

Men ni klarar ju inte av det, för en del har blivit sjuka av arbetssituationen?

– Man kan vrida och vända på det där, vi klarar av det utredningsmässigt att hantera de 50 som sitter häktade. Sen är det extremt olyckligt så fort man förlorat en människa som blivit sjukskriven, det kan man inte kalla ett lyckat arbete.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".