Fiskespö och hav.
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Nytt avtal ska locka utländska turister till naturen

Fiskeguide: "Jag har återkommande gäster från Paris och de är lyriska"
1:22 min

Fler ska upptäcka naturen i Småland och på Öland och på några år ska värdet av uteturism fördubblas, det är målet med ett nytt avtal som Smålandslänen skrivit under.

På bara några år ska värdet av uteturism – som fiske, klättring och paddling – fördubblas i Småland. I går, onsdag, skrev de tre Smålandslänen Kalmar, Kronoberg och Jönköping ett avtal med Visit Sweden, som marknadsför Sverige utomlands, om att den utländska turismen ska öka i regionen.

Johan Skoglund är fiskeguide på Fishingday i Västervik, han tror att Småland kan locka många fler naturintresserade turister än i dag.

– Jag har återkommande gäster från Paris som varje år kommer en vecka och de är lyriska. De får gädda, de får abborre, de får en fantastisk natur, klart vatten. De ser lite havsörn, de gillar till och med att se säl, vilket jag inte gör, för då är det sällan bra fiske när sälen går in. De får en totalupplevelse och de får mycket fisk, säger han.

Erbjuder mer än badstränder

I vårt område finns det bra fiske, kanotleder, klättring, cykling och vandring. Det finns också många sportevenemang som lockar, exempelvis Ironman. Det finns alltså mycket man kan göra i Småland och på Öland som turist förutom att besöka badstränder, affärer och turistanläggningar. Det är de som är intresserade av sådana saker som man nu vill locka hit.

Johan Skoglund som drivit Fishingday i fyra år tror att det kan lyckas. Redan i dag är intresset stort och han har haft besök av media från flera länder som skrivit om Västervik och om fisket och klättringen i området.

Förlänger säsongen

Och det är turism som kan göra nytta för många. För de som vill uppleva något ute väljer ofta tider när de vanliga turisterna inte finns på plats.

– Jag har en del turister på sommaren, men ofta är det, säg från första veckan i april till juni. Sedan kör det igång igen i mitten av augusti fram till november. Då är jag fullbokad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".