Man med telefon och lärare i klassrum.
Kalmar kommun arbetar aktivt med att locka lärare från andra kommuner. Foto: Nick Näslund/Tobias Sandblad/Sveriges Radio

Kalmar kritiseras för headhunting av lärare

Kommuner lockar med högre lön
0:58 min

Kalmar kommuns headhunting av duktiga lärare från andra kommuner kritiseras. Men Kalmar tänker fortsätta sin jakt på de allra bästa lärarna.

Kalmar kommun headhuntar lärare från andra kommuner – kommunen ringer alltså upp lärare som arbetar i andra kommuner och berättar att det finns en ledig tjänst att söka.

Nyligen sa fyra lärare upp sig samtidigt från Alsterbro skola i Nybro kommun. Några av dem ska börja i Kalmar som kan erbjuda både närmre till jobbet och högre lön.

Daniel Hjertqvist som är skolområdeschef i Nybro kritiserar headhunting av lärare.

– Om man aktivt söker upp lärare utan att man annonserar, då spelar man inte med den fria marknaden och med det sättet man brukar annonsera på, säger han.

Han tycker inte att olika kommuner borde konkurrera med varandra om behöriga lärare.

– Ur ett perspektiv så är det olyckligt med en konkurrenssituation för det gynnar inte de elever som har rätt till utbildning. Då ser vi inte till det nationella uppdrag som alla kommuner har.

Kalmar kommun har tidigare fått kritik av bland annat Mönsterås kommun för sitt aggressiva tillvägagångssätt att rekrytera lärare på.

Men Mats Linde som är chef på barn- och ungdomsförvaltningen i Kalmar säger att kommunen kommer fortsätta med att försöka locka till sig de allra bästa lärarna.

– Mitt ansvar är ju att Kalmar kommuns elever ska nå så långt som möjligt i sin kunskapsutveckling. En mycket stor del av det är att se till att vi har bra lärare och det är mitt uppdrag att se till att vi har, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".