Caroline Åkesson.
Caroline Åkesson. Foto: Dejana Pasic/Sveriges Radio

Polisbrist ger frustration hos brottsofferjour

Samordnare Caroline Åkesson: "Vissa mår självklart jättedåligt"
1:12 min

Det ökade antalet ärenden som läggs på hög hos polisen påverkar brottsoffren och frustrationen ökar även på brottsofferjouren i södra Kalmar län.

Förra veckan berättade P4 Kalmar om polisens utredare som larmar på grund av den höga arbetsbelastningen inom organisationen. Men det ökade antalet ärenden som läggs på hög påverkar inte bara polisen, utan kanske framförallt de brottsdrabbade enligt Caroline Åkesson som är samordnare på brottsofferjouren i södra Kalmar län.

Vissa anhöriga och brottsdrabbade mår självklart jättedåligt. De kommer inte vidare och kan inte bearbeta på det sätt de skulle kunna om de såg att det händer någonting och att polisen jobbar med deras ärende. Självklart är det frustrerande för dem.

Personalbristen inom polisen har gjort att det kommer in fler samtal till brottsofferjouren i södra Kalmar län och i samband med att frustrationen hos brottsoffren växer sig större blir effekten densamma bland de anställda på jouren.

Självklart kan det vara jättefrustrerande även för oss när vi inte kan ge det stödet och den hjälpen som man så gärna vill ge. Vi står ju också låsta i och med att polisen inte kommer längre än vad de gör. Det är ju givetvis jobbigt för oss också.

– Vi har ett väldigt bra samarbete med polisen och vi vet ju ganska väl vilken situation poliserna är i och hur pressat det är även för dem. Så det måste nog hända någonting lite högre upp.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".