Förbjuden mobiltelefon.
Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio

Flera skolor inför mobilförbud

1:33 min

Fler och fler skolor väljer att förbjuda mobiltelefoner under skoltid. Åtta av de tolv skolor vi ringt till har valt att förbjuda mobiler på lektioner.

Två av skolorna som blivit uppringda har även mobilförbud under raster.

– Till slut satt eleverna bara i varsin fåtölj och alla levde i sin egen värld. Vi vill ju att de ska umgås och träffas, säger Cecilia Ferrari, rektor på Kalmar Waldorfskola, en av de skolor som har mobilförbud under hela skoldagen.

Studier från Storbritannien visar att elevers resultat i skolan ökar med 6,4 procent i skolor där mobilförbud införts. Mobiltelefoner stör koncentrationen och tar bort fokus från lektionerna.

– Om mobiler var tillåtna skulle det vara mycket mer pratigt och alla skulle inte vara lika uppmärksamma, säger Selma Grollmuss Sarii, som går i högstadiet på Kalmar Waldorfskola.

Skolan har inte själv gjort någon utvärdering på ifall elevernas resultat har förbättrats sedan man införde mobilförbudet för två och ett halv år sedan.

Men trivselenkäter har visat att majoriteten av eleverna tycker om förbudet.

– Man umgås mycket mera och det har tillkommit en hel del spel som blivit populära igen. Det är trevligt, säger Cecilia Ferrari.

Inslaget är gjort i samarbete med studenter på programmet för journalistik och medieproduktion på Linnéuniversitetet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista