Thomas Svenneheim med sin gitarr
1 av 2
Thomas Svenneheim Foto: Lennart Palm
Karin Warsén
2 av 2
Karin Warsén Foto: Lennart Palm

Musikstudion där drömmar blev verklighet

"Allt handlade egentligen om Tom"
8:20 min

Tom Andersson har varit en stor inspirationskälla när det kommer till musik. För några veckor sedan gick han ur tiden och P4 Kalmar har träffat några av dem som han mött genom åren.

Redan tidigt 60-tal var Tom Andersson i Nybro igång med musikinspelningar. Snart blev hans studio en plats där musikintresserade ungdomar i hela södra delen av Kalmar län spelade in.

– Han var tidigt ute och hade alltid det senaste när det gällde studiotekniken.

Thomas Svenneheim är en av de som kanske kände Tom Andersson bäst, under flera år var de kompanjoner i ett sidorprojekt till Metrocord studio i Nybro. När han var 15 år spelade han och bandet Accident in sin första låt i Toms studio.

– Att bara komma in i studion med el-gitarren var ju rena drömmen.

Tidigt var det olika dansband som turades om att spela in i studion men även Mönsterås blusband har spelat in här. Bandets andra LP kom till här 1980, men den skivan kom aldrig ut.

– Skivan är inspelad och klar men den ligger fortfarande i ett förråd nånstans i Stockholm hos den skivbolagsägaren som vi då hade kontrakt med, säger Calle Engström. Synd, för det var en bra skiva.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".