Polisen bekräftar: Bränderna i Loftahammar var anlagda

Ulf Gollungberg: Vi är ganska säkra på att de var anlagda
1:36 min

Bränderna som totalförstörde tre sommarhus utanför Loftahammar för två veckor sedan var anlagda, det kan polisen nu bekräfta.

Polisen rubricerar bränderna som mordbrand, men än har man ingen misstänkt.

"Vi är ganska säkra på att det är anlagt, för det finns ingen naturlig förklaring och det har den tekniska undersökningen visat också."

De tre sommarhusen brann ner den 21:e och den 24:e november. Bränderna i de första två husen, som ligger 800 meter från varandra, startade bara en timme emellan.

Redan vid de första bränderna anade både räddningstjänst och polis att bränderna var anlagda och bara tre dagar senare när ytterligare ett stort sommarhus brann utanför Loftahammar stärktes misstankarna, men man ville inte säga något innan de tekniska undersökningarna var klara.

De har i sin tur inte kunnat visa på några naturliga förklaringar och därför är man nu säkra på att de är anlagda.

Namngivna personer

Bränderna skapade en stor oro hos invånarna i Loftahammar med omnejd och räddningstjänst och polis har stärkt sin närvaro på orten för att skapa trygghet igen. Samtidigt har utredningen pågått och många tips har strömmat in till polisen säger förundersökningsledare Ulf Gollungberg.

– Det är lite olika. Iakttagelser, att man sett bilar. Sen finns det personer som är namngivna som vi måste kontrollera.

En del av det som hittats i samband med de tekniska undersökningarna har skickats till NFC, nationellt forensiskt centrum, för analys. Inga svar har kommit därifrån ännu, men för hoppningen är att de ska visa om det använts någon speciell brännbar vätska.

Mordbränder är svåra att lösa, men Ulf Gollungberg har ändå gott hopp om att kunna göra det i de här fallen.

– Vi vet att det är svårt när det är mordbränder eftersom det försvinner en del spår, men förhoppningen är att vi ska klara upp det. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".