Avfallsanläggning.
Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio

Efter avslöjandet: länsstyrelsen granskar "sopskogen"

Länsstyrelsen: "Det måste ju åtgärdas omgående"
1:13 min

Efter P4 Kalmars rapportering om den stora mängd sopor som ligger i skogen vid soptippen i Moskogen granskar länsstyrelsen KSRR:s anläggning extra noga vid en kommande inspektion.

I december kommer Länsstyrelsen i Kalmar län att göra en ny inspektion på avfallsanläggningen i Moskogen mellan Kalmar och Nybro och därefter avgöra vilka krav som ska ställas på KSRR.

– Vi har varit på inspektion på anläggningen tidigare i år och då bokade man även in en uppföljning. Då kommer vi ju såklart att ta med oss den här delen och kika extra noga på det, säger Åsa Axheden som är miljöchef på Länsstyrelsen i Kalmar län.

Det är ju ganska omgående som det måste åtgärdas och vi räknar med att om det är så att det är företagets avfall som har hamnat i skogen att de jobbar med frågan redan.

Fram tills dess att problemen har åtgärdats finns en risk att djur får i sig plast och annat skräp som ligger i skogen intill avfallsanläggningen.

– Det kan ju vara så att det finns olämpliga saker som djuren kan få i sig och kan svälja, burkar och annat. Det är naturligtvis en risk för djuren och det är ju inte bra, säger William Hogland som är professor i miljöteknik på Linnéuniversitetet.

Han tror dock att det handlar om saker djuren kan fastna i och liknande och inte några farliga ämnen som förorenar marken.

– Av min bedömning så är det inte toxiska ämnen som har spridits utan det handlar mest om nedskräpning.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".