Kalmarnämnd kan vinna jämställdhetspris

Kultur- och fritidsnämnden/förvaltningen i Kalmar kommun är ett av fem bidrag som kan vinna Svenska Jämställdhetspriset.
Den nationella utmärkelsen delas ut årligen till en aktör som anses ha genomfört ett exceptionellt arbete för jämställda verksamheter.
– Flera fritidsgårdar är ombyggda kring ett genussmart perspektiv där både flickor och pojkar har lika möjlighet att utvecklas efter sina intressen och förutsättningar oavsett kön, säger Katarina Johansson Storm, projektledare kultur- och fritidsförvaltningen i Kalmar kommun.
Även fritidsledarrollen har utvecklats och stärkts genom att exempelvis arbeta med jämställdhetsutbildningar för personalen, enligt Katarina Johansson Storm.
– Vi ser en trend antalet flickor på fritidsgårdarna ökar, särskilt på Funkabo fritidsgård där andelen flickor i fritidsverksamheten i år är 51 procent, jämfört med endast 10 procent år 2012. Det visar att vårt arbete med genussmarta fritidsgårdar har gett resultat.
"Kalmarmodellen"
För något år sedan jobbade Kalmar kommun med nätverksgrupper på alla enheter och tog då fram en slags handbok om hur man ska förhålla sig i olika situationer när det gäller bemötande.
Det handlar om allt från vilka bilder man har på väggarna, till hur man ska välja vilka filmer man ska kolla på på fritidsgårdarna.
Fritidsledarna själva tror även att det är viktigt att vara med på olika aktiviteter för att skapa trygghet.
– Vi har en personal som är med och det tror vi ger en slags trygghet hos tjejer, säger Miriam Skikde, fritidsledare på Funkaboskolans fritidsgård.