Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Vårdplatser öppnas igen i Västervik

Publicerat onsdag 7 december 2016 kl 06.02
Sjukhuschefen berättar: "Sex vårdplatser till"
1:31 min
Hjalmar Åselius verksamhetschef medicinkliniken Västervik och Henrik Holmberg sjukhuschef Västervik.
Hjalmar Åselius verksamhetschef medicinkliniken Västervik och Henrik Holmberg sjukhuschef Västervik. Foto: Johanna Lindblad Ahl/Sveriges Radio

De stängda vårdplatserna på länets tre sjukhus har varit omdiskuterade under hösten. Men nu börjar sjukhusen få tag på personal och kan öppna vårdplatser efterhand.

Det har varit en het debatt under hösten i lokala tidningar, främst i Västervik, kring de stängda vårdplatserna på länets tre sjukhus. Alliansens politiker har krävt att samtliga vårdplatser ska öppnas igen.

Flera gånger har stängningarna, som skulle vara tillfälliga, förlängts. Senast till årsskiftet. Nu börjar också sjukhusen att få tag på mer personal och kan börja öppna vårdplatser efterhand.

28 vårdplatser har varit stängda på Västerviks sjukhus. Henrik Holmberg som är sjukhuschef i Västervik säger att vårdplatsantalet är något som man måste titta på kontinuerligt.

Som det ser ut nu har vi under hösten inte behövt ha alla de 28 platserna, men vi har märkt att den neddragning vi gjort har varit aningens stor, så nu måste vi göra ett omtag på det.

Hur många platser rör det sig om? 

– Sex vårdplatser. 

I hela länet har ett 70-tal vårdplatser varit stängda under hösten. 28 av dem på Västerviks sjukhus, som från den 1 februari ser ut att kunna öppna sex av dem igen på medicinkliniken som blev av med 18 platser i somras. Anledningen att man kan öppna upp några beror på att sjukhuset lyckats rekrytera fler sjuksköterskor.

Även på de andra sjukhusen i länet pågår diskussioner om att kunna öppna flera av de idag stängda vårdplatserna, men hur många eller på vilka avdelningar är inte bestämt.

Men bara för att några platser nu öppnas betyder det inte att alla de vårdplatser som varit stängda kommer öppnas igen någonsin. För det har ändå gått bättre än väntat med färre vårdplatser.

Hjalmar Åselius som är verksamhetschef på medicinkliniken vid Västerviks sjukhus säger att man klarat färre vårdplatser bra. Från början hade man 66 vårdplatser, under hösten har det varit 48. Det har dock inneburit att beläggningen har ökat lite för mycket och därför är fler vårdplatser något han ser fram emot.

Vi har varit förskonade från någon epidemi som influensa eller vinterkräksjuka. För att hantera en sådan situation skulle vi behöva sex platser till, vilket vi sannolikt kan öppna 1 februari.

Det ger mer andrum för er?  

– Då får vi lite större marginal än vi har nu. Hittills har vi klarat oss och med sex platser till får vi en ännu större marginal. 

Beläggningen har under hösten på medicinavdelningarna i Västervik legat på mellan 80 och 100 procent. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".