Skriver i block.
Foto: Scanpix

Trots positivt Pisa-resultat vill man bli ännu bättre

Högstadielärare Pernilla Magnusson: "Vi tänker inte bara prov, utan även på processens gång"
1:17 min

Svenska skolan är på rätt väg. Så kan man tolka den Pisa-undersökning som presenterades i dag. Högstadielärare från Västervik är inte förvånade.

Den visar att Sverige förbättrat sig i alla ämnen som testas: läsförståelse, matematik och naturkunskap.

Att det går åt rätt håll är inget som förvånar Pernilla Magnusson som är högstadielärare i matematik. Hon märker i klassrummet att eleverna lär sig mer.

– Det har hänt många saker sedan vi fick den nya läroplanen och vi jobbar ganska mycket med den formativa bedömningen i klassrummen.

Vad är den formativa bedömningen?

Vi försöker fånga upp eleverna. Vi tänker inte bara på ett prov i slutet, utan försöker fånga upp eleven under processens gång, vilket är gynnsamt.

För tre år sedan kom den förra Pisa-undersökningen som slogs upp stort då Sverige rasade på rankingen, men sedan dess har något hänt. Något positivt som gör att eleverna lär sig mer. Det är något man är glad över på skolorna, men än är man inte nöjd. Det finns saker kvar att göra.

Sverige ligger i och med den här underökningen på snittet bland de länder man jämför sig med, målet är att komma högre än så. Det är möjligt tror Ewa Myhrén som är utvecklingsledare för grundskolan i Västervik.

– De asiatiska länderna som ligger i topp har ett skolsystem som bygger väldigt mycket på hemarbete. I Sverige har vi en annan kultur kring skola, undervisning och lärande, men jag tror absolut att vi kan ta ytterligare kliv uppåt. Det görs jättemycket bra jobb i klassrummen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".