Trafikpoliser.
Arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Vill se fler kontroller av nytt bevis för yrkesförare

Lyssna: Polisen svarar – "inget stort problem"
1:27 min

Lastbilsförare reagerar på att inte alla poliser har koll på de nya kraven för yrkesförare, kallat YKB. Endast trafikpoliser kontrollerar om förarna har YKB-kortet.

YKB står för yrkeskompetensbevis och är sedan några månader ett krav för en stor kategori yrkesförare. Förarna måste gå igenom en speciell utbildning, där de bland annat lär sig att lasta rätt och första hjälpen.

Tommy Karmbäck som är lastbilsförare i Kalmar län är besviken på att många poliser inte vet vad YKB är:

– Jag har pratat med olika poliser och en del vet inte ens vad YKB är för något. Andra säger att det inte är vår sak att kolla – utan att det är trafikpolisens område, säger han.

Tommy Karmbäck har själv fått betala en del av utbildningen för att få ett YKB.

YKB-kortet ser ut som ett körkort och är bevis på att yrkesföraren har gått utbildningen. Tommy Karmbäck tycker att alla poliser borde kunna kontrollera kortet:

– Har man nu gått en kurs, som kostar pengar, så vill man att det också kollas upp att man har legitimationen.

Ordningspoliser saknar kunskapen

Trafikpolisens tunggrupp i polisområde Sydöstra Götaland, där Kalmar län och Kronoberg ingår, kontrollerar alltid YKB när de stannar yrkesfordon som omfattas av kravet. Men övriga poliser har inte kunskapen:

– Vanliga ordningspoliser tänker nog inte på det. De vet nog knappt om att YKB behövs, säger Jeremy Siebolds som är bilinspektör på trafikpolisens tunggrupp i polisområde Sydöstra Götaland.

Hans kollegor kollar alltid YKB när de stannar yrkesfordon som omfattas av kravet:

– Det känns inte som ett stort problem att folk kör omkring utan bevisen. De flesta sköter sig. Utländska chaufförer har skaffat sig YKB i större utsträckning än de svenska.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".