Hund hos veterinär: Foto: Berit Roald/Scanpix
Det kan bli svårt att klara av djursjukvården. Foto: Berit Roald/Scanpix

Problem för djursjukvården efter krav på legitimation

Veterinären: "Det finns risk att vi inte kan bemanna"
1:24 min

Det är brist på djursjukskötare i Sverige efter att kraven på legitimation infördes förra året. Veterinären Suzanne Sandquist ser problem med detta.

Om vi inte kan få tag på tillräckligt mycket legitimerad personal finns det risk att vi inte kan bemanna så som vi har gjort.

Bristen på djursjukskötare skulle kunna innebära att den djursjukvårdsinrättning hon arbetar på inte längre kan ha öppet dygnet runt, och detta skulle innebära sämre service för sjuka djur.  

Det är kravet på legitimation för djursjukskötare som infördes den 1 januari 2015 som ställer till det. En djursjukskötare får bland annat söva djur och ge alla mediciner. Utbildningen som leder till legitimering ges bara på en plats i Sverige och detta räcker inte för att tillgodose behovet.

Nu kan det bli så att djurvårdare - som inte har krav på att vara legitimerade - kan få göra en del sysslor som i dag ligger på djursjukskötarna. 

Linnea Nybogård

Det här inslaget har gjorts i samarbete med studenter på Programmet för journalistik och medieproduktion på Linnéuniverstetet i Kalmar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".