montage: migrationsverkets logga med anonym pojke bakifrån som tittar ut genom fönsterdörr
Foto: Susanne Lindholm/Fredrik Sandberg/TT

Lättare för afghaner att få stanna

"Säkerhetsläget har försämrats"
0:52 min

P4 Kalmar har i flera inslag berättat om situationen för afghanska flyktingar. Nu anser Migrationsverket att säkerhetsläget i Afghanistan har försämrats. Detta leder till att det blir lättare för afghaner att få asyl i Sverige.

– Vi ser nu att talibanrörelsen använder sig av mer konventionella stridsmetoder, antalet dödsfall har ökat. Riskerna har helt enkelt ökat för dem som befinner sig i Afghanistan, säger Migrationsverkets rättschef Fredrik Beijer.

Idag har ledningen för Migrationsverket presenterat ett nytt rättsligt ställningstagande om Afghanistan. I det slår man fast att säkerhetsläget har blivit sämre sen 2015.

Det finns nästan 40 000 afghaner i det svenska asylsystemet. Migrationsverkets nya beslut innebär att det blir lättare för dem att få tillfälligt uppehållstillstånd, även om det inte blir per automatik. Framför allt gäller det barn, kvinnor och de som tillhör den shiamuslimska minoriteten hazarer.

Även de afghaner som har fått avslag i alla instanserna tidigare kan nu söka på nytt, säger Fredrik Beijer.

– Då kan man ansöka om verkställighetshinder och då kommer vi att bedöma det med anledning av det nya styrdokumentet, säger han.

FAKTA

Förra året sökte rekordmånga afghaner asyl i Sverige, över 40.000. Mer än hälften var ensamkommande barn.

I år har antalet sökande från Afghanistan minskat till 2.800. En fjärdedel är ensamkommande barn. Afghanerna är den andra största gruppen av flyktingar på svensk mark.

Många av dessa afghaner är mitt i asylprocessen, hittills har drygt 10.000 fått beslut i år. Var fjärde hart fått ja, var tredje har fått nej. En femtedel är Dublinfall och ytterligare en femtedel har försvunnit från asylsystemet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".