Gråtrut som flyger
En frisk gråtrut. Foto: Lars Pehrson / SvD / TT

Fågelinfluensa konstaterad på Öland

Statsepizootologen: Därför är situationen allvarlig
1:03 min

Ytterligare fall av fågelinfluensa har nu konstaterats i Sverige. Två fåglar hittades döda i Degerhamn i slutet av november.

Det var två vilda gråtrutar som hittades döda i Degerhamn på Öland den 23 november och senare kunde konstateras att de drabbats av fågelinfluensa, det skriver Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, i ett pressmeddelande.

Den aktuella typen av fågelinfluensa är ofarlig för människor, men en hot mot tamfåglar.

Det allvarliga är när de här virusen går över till tamfåglar, med hög dödlighet som följd och stora ekonomiska konsekvenser.

Vid ett utbrott av fågelinfluensa på en gård i Helsingborg i november behövde tiotusentals fåglar avlivas. Fortfarande gäller att fjäderfä i hela landet ska hållas inomhus för att undvika en spridning till tama fågelbesättningar.

– Om man är försiktig, har bra hygienrutiner och följer de regler som finns, så minimerar man risken, säger Karl Ståhl och tillägger att SVA har gott hopp om att undvika fler fall som det i Helsingborg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".