Bilden visar rikspolischefen Dan Eliasson som står och pratar vid ett bord. Foto: Anna Bubenko/Sveriges Radio.
Foto: Anna Bubenko/Sveriges Radio.

Rikspolischefens löfte: fler poliser till region Syd

Dan Eliasson: De måste bli fler
1:49 min

Just nu är arbetsbelastningen hård för många poliser i region Syd, i Malmö utreds exempelvis tolv mord. Men nu lovar rikspolischefen fler poliser till nästa år.

Polisen i Malmö är just nu hårt belastad och utreder för tillfället tolv mord som inträffat i år. I hela Skåne har det varit 27 mord i år. Till det kommer nästan 60 mordförsök.

Nu klarar man inte att bemanna alla de tunga mordutredningarna med rätt kompetens. Men rikspolischefen Dan Eliasson lovar mer pengar, som ska ge fler poliser nästa år.

– De måste bli fler. Vi kommer att fatta ett budgetbeslut här i närtid på nationell nivå där region Syd kommer att disponera ungefär 150 miljoner kronor mer nästa år, än vad man hade 2016. Det är ju ett tecken på att vi på nationell nivå ser regionen och dess utmaningar, säger Dan Eliasson och fortsätter:

– Sedan hoppas jag att antalet poliser som flyttar från Malmö till andra delar av Polissverige inte ökar, utan minskar så att man får arbetsro och kontinuitet, säger Dan Eliasson. 

Region Syd har fått förstärkning från andra delar av landet, men det har inte räckt. Åklagarmyndigheten har skickat över 100 klagomål på att polisen inte har följt åklagarnas direktiv i olika brottsutredningar, däribland en av mordutredningarna. Regionpolischefen Annika Stenberg anser att man nu måste se över hur mordutredningarna sköts.

– Vi behöver ha en bedömandegrupp här i regionen som tittar på de pågående utredningarna, att vi använder våra resurser på rätt sätt, säger Annika Stenberg. 

Kritiken mot Annika Stenberg är hård, Polisförbundet kräver hennes avgång. Hon har nu bjudit in de olika fackliga organisationerna till dialog, men konstaterar att samtalsklimatet med den största, Polisförbundet, är kärvt.

– Polisförbundet har sagt att de inte vill ha dialog med mig. Där är vi just nu, säger Annika Stenberg. 

Det måste vara jättesvårt att arbeta ihop då? 

– Det underlättar inte.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".