Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Allt fler ensamkommande barn behöver tillfälliga vårdnadshavare

Behovet ökar då många av barnen får uppehållstillstånd
1:20 min
Therese Bern och Nybro kommun.
Foto: Dejana Pasic och Nick Näslund/Sveriges Radio.

Behovet av särskilt förordnade vårdnadshavare för ensamkommande barn och ungdomar ökar i samband med att många nu får beslut om uppehållstillstånd.

Nu behövs fler särskilt förordnade vårdnadshavare, alltså tillfälliga vårdnadshavare, till ensamkommande barn och ungdomar. I Nybro förbereder kommunen sig genom att söka fler personer som kan tänka sig att ta på sig uppdraget.

– I takt med att allt fler barn och ungdomar nu får sina uppehållstillstånd så behöver de också någon som bevakar deras angelägenheter och det är därför vi behöver fler särskilt förordnade vårdnadshavare just nu, säger Therese Bern, enhetschef på integrationsenheten i Nybro kommun.

De som ansöker utreds

När ett ensamkommande barn får uppehållstillstånd behövs en tillfällig vårdnadshavare, en så kallad särskilt förordnad vårdnadshavare. Therese Bern berättar hur det går till när man ansöker om uppdraget via Tingsrätten.

– Då får man lämna in misstanke- och belastningsregister från polisen. Även från Kronofogdemyndigheten tar vi in register kring personen och socialregistret.

Inget ekonomiskt ansvar

Ofta är det den tidigare gode mannen som ansöker om att bli barnets särskilt förordnade vårdnadshavare, men på grund av den ökade mängden ensamkommande barn som kom hösten 2015 behövs nu fler tillfälliga vårdnadshavare.

– Där i ligger inte att man har något ekonomiskt ansvar för barnet, för barnen eller ungdomarna bor i familjehem eller HVB. Så boendet står kommunen för med allt vad det innebär med mat och den biten, men däremot barnets egna ekonomiska angelägenheter som barnbidrag eller studiebidrag behöver ju någon se över och portionera ut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".