Luciatåg i bil.
Några minuter för att dricka vatten. Sedan är det dags att sätta sig i minibussen igen. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio

Luciatåget peppar varandra för att orka

Lyssna: Luciatågets strategier för att hålla energin uppe
2:42 min

Ett av de luciatåg som har det mest hektiskt i Kalmar län är Kalmarbygdens lucia och hennes tärnor. P4 Kalmar träffade luciatåget i en kort paus på turnén.

Godis, skämt i minibussen och vänskap. Det håller lågan brinnande hos tjejerna runt Kalmarbygdens lucia, Tilda Gunnarsson. Totalt besöker de ett 50-tal platser och lussar för företag och äldre.

Efter framträdandet på Stensbergshemmet i Kalmar har tjejerna några minuter att dricka vatten och varva ner innan det är dags att hoppa in i minibussen och bli skjutsade till nästa stopp i den lokala turnéplanen.

– Man sätter sig i bilen och hänger bara med, säger Tilda Gunnarsson som är lucia när hon har fått ljusen släckta i kronan efter framträdandet.

Efter en resa till Polen i några dagar har tärnorna och lucian sjungit på flera platser under helgen. Kulmen nås i dag, med omkring 20 besök samma dygn.

– Man småäter godis hela tiden och sjunger mycket i bilen. Vi lever på övertrötthet. Vi fnissar mycket emellan, där är det inte så seriöst, berättar tärnorna Stina Krona och Miriam Holmgren.

– Vi har blivit väldigt sammansvetsade efter Polenresan. Vi bor i samma hotellrum och det gör att vi är väldigt trygga med varandra. Man vet precis vad de andra behöver för att orka lite till.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".