Nätet arena för de som hetsar mot folkgrupp

Näthatet ligger bakom nära en tredjedel av alla åtal om hets mot folkgrupp under de senaste tre åren, visar en granskning som Nyhetsbyrån Siren gjort.

 – Hatbrott på nätet är något som ökar generellt. Men mörkertalet är stort, säger Lena Körner, hatbrottsåklagare i Malmö, till Nyhetsbyrån Siren.

– Vi vet utifrån undersökningar att många i de mest utsatta grupperna har lågt förtroende för polisen och rättsväsendet. Det påverkar anmälningsbenägenheten, något som polisen jobbar mycket med att bemöta, säger Lena Körner till Nyhetsbyrån Siren.


137 åtal om hets mot folkgrupp har väckts under de senaste tre åren, visar Nyhetsbyrån Sirens kartläggning. 41, eller cirka 30 procent av dem, har ägt rum på nätet. Sociala medier som Facebook och Snapchat dominerar, men även mejl och andra internetfunktioner har använts vid brottsligheten. 17 av åtalen, som är geografiskt spridda från Malmö i söder till Jokkmokk i norr, har väckts under 2016.


Hetsbrotten på nätet kräver ofta mer efterforskningar och bjuder på särskilda utmaningar, förklarar Lena Körner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".