Flera nya avhopp från länsmusiken

P4 Kalmars kulturreporter Lennart Palm berättar om läget
4:09 min

De ekonomiska förutsättningarna för länsmusiken är oklara. Nu väljer flera musiker – inklusive dirigenten – att lämna.

Tidigare i veckan kunde P4 Kalmar berätta att länsmusiken ställer in vårens alla arrangemang för orkestern Camerata Nordicas totalt 11 konserter.

Först så var det tänkt att bara ställa in i februari och mars.

Januaris konserter med Terje Tönnesen som dirigent skulle genomföras som planerat. Men då bestämde han sig för att hoppa av.

Det förde med sig att sju kontrakterade musiker också bestämde sig för att hoppa av och då fick man ställa in konserterna i januari också.

Flera olika besked

Man får lite olika besked om varför det blivit så här beroende på vem man pratar med.

Terje Tönnesen själv säger till tidningen Barometern att hans beslut kommer sig av att ledningen inte kunnat presentera något nytt kontrakt för honom sen hans gamla gått ut i juni.

Och att ledningen och styrelsen ignorerat honom.

Styrelsens ordförande säger i dag att kontraktet dröjt för att man varit osäker på hur arbetsför Terje Tönnessen skulle vara efter en olycka han råkat ut för.

Kontrakt ska fullföljas

Vilka kostnader som hela den här affären kan få för Länsmusiken i slutändan är det ingen som idag vill spekulera om, men länsmusikchefen Kjell Lindström utesluter inte att de inställda konserterna kan komma att innebära att man får kostnader för musiker som inte spelar musik.

– Vi har sagt att vi ska fullfölja de kontrakt vi har skrivit, säger Kjell Lindström.

Men hur mycket det kommer att kosta vet vi inte i nuläget.

Länsmusikens administration står också inför en stor omorganisation – bland annat för att chefen Kjell Lindström redan nu vid 60 års ålder kan gå i pension.

– Den möjligheten finns i mitt avtal men inget är klart än, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".