Man i skolmiljö.
Tidigare dömd sexualbrottsling får troligtvis jobba kvar i skolan. Foto: Sveriges Radio

Sexdömd man får troligtvis jobba kvar på skola

Rektorn: "ser ingen anledning till att han inte ska jobba"
1:25 min

En man som är anställd på en gymnasieskola i södra delen av Kalmar län är tidigare dömd för sexuellt utnyttjande av barn.

En man som dömdes för sexuellt utnyttjande av barn 2010, efter att både ha tafsat på en flicka och haft upprepade samlag med en annan flicka, har varit anställd inom skolvärlden i Kalmar län sedan våren 2016.

Lena Hallengren (S) är ordförande för utbildningsutskottet i riksdagen och säger att det är problematiskt.

– Det är inte så man vill att det ska vara. Man vill ju att alla de som arbetar med våra barn och unga verkligen har deras bästa för ögonen. Och att man har gjort allt man kan för att försäkra sig om att det är personal som är lämpade för uppgiften.

Enligt rektorn på gymnasieskolan är mannen anställd som projektledare för SFI och är därmed inte i kontakt med barn och unga.

Kommunen var ovetandes

Kommunen nåddes av beskedet i går när nyhetsbyrån Siren släppte nyheten – innan dess var man ovetandes om att den anställde mannen tidigare är dömd sexualbrottsling.

Mannen är fortfarande i tjänst och enligt rektorn så ser man ingen anledning till att han inte skulle göra det eftersom han har avtjänat sitt straff och eftersom han inte jobbar med barn.

Är han i tjänst nu?

– Det tror jag men jag kan inte svara det. Jag skulle tro att han arbetar just nu och jag skulle inte se någon anledning till att han inte gör det. Han har avtjänat sitt brott och arbetar inte direkt med barn, säger rektorn på skolan där mannen är anställd.

Lagen gäller inte gymnasieskola eller SFI

Men rektorn håller med om att det kan finnas anledning att uppdatera rutinerna kring anställningar och göra det till en vana att begära belastningsregister av alla som ska arbeta inom skolvärlden.

Enligt lag så måste man begära belastningsregister vid anställning i förskola och grundskola – men inte gymnasieskola eller SFI.

Det är fullt möjligt att be om registerutdrag för andra yrkesgrupper som också arbetar nära barn.

– Men det är också så att det finns så många ställen i samhället där man kan fundera om man alltid ska begära belastningsregistret eller när man faktiskt har sonat sitt brott, säger hon.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".