Maria Karlbom.
Maria Karlbom blev besviken när hon såg arbetet som påbörjats utanför dörren. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio

Kalmarbutiker besvikna på vägarbeten

Maria Karlbom driver blomsteraffär: Jag är förvånad
1:36 min

Flera butiker i Kalmar har tappat kunder under de stora grävarbetena i gatorna mitt i stan.

Ett exempel är Esplanaden, en stor gata som grävts upp för att dra nya vatten- och avloppsledningar.

– Jag är förvånad, för jag trodde verkligen på löftet att de inte skulle dra igång något nytt i december, säger Maria Karlbom som driver butiken Blomman för dagen.

– Kunderna får ett invant beteende. Man har vant sig vid att det inte går att köra här. Det kan ju dröja in på nästa år innan kunder vågar ta den här vägen igen.

Flera butiker har larmat om ett tapp i försäljningen. Restaurangen Olgas säger sig ha tappat 50 till 60 procent när arbetena var precis utanför dörren, vilket gjorde det svårt att parkera. Nu är vägen öppen igen – men fortfarande säljer Olgas 10 till 15 procent mindre, enligt ägaren.

– Vi har försökt anpassa vår tidplan så att vi inte ska störa i julhandeln, säger Kristine Reneskog Olsson som är produktionschef på Kalmar vatten.

Det kommunägda bolaget har också satsat på en tillfällig vägbeläggning, så att det ska gå lätt att köra på vägarna när arbetena har paus.

– Det blir tyvärr alltid så att vi stör näringsidkare, säger Kristine Reneskog Olsson.

– Det är så vårt arbete går till och det är väldigt tråkigt att det går till så.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".