Grafik: Kalmarföretagarens nätverk av bolag över världen.
Grafik: Nick Näslund/Sveriges Radio

Försvunnen företagare åtalad för grova ekobrott

Vice chefsåklagaren: Man har använt oriktiga fakturor för att kunna dra av moms
1:23 min

En Kalmarföretagare är åtalad för grov ekonomisk brottslighet som sträcker sig över flera kontinenter. Genom oriktiga fakturor ska han och hans kompanjoner ha lurat till sig flera miljoner.

Kalmarföretagaren har drivit tre företag i skönhetsbranschen tidigare. Han och några av hans kompanjoner häktades under en tid 2014 och i mars 2016 var åtalet klart. Han åtalas för medhjälp till grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott. Brotten ska enligt åtalet ha begåtts 2010-2012.

– Brottet handlar om att man har tagit in varor både från EU-länder och USA och sedan har man använt oriktiga fakturor för att dra av moms på ett oriktigt sätt. Man har redovisat 5,6 miljoner kronor felaktigt ungefär, säger Gina Kezovksa, vice chefsåklagare vid ekobrottskammaren i Malmö.

Förundersökningen är på flera tusen sidor och åtalet gäller inte bara Kalmarföretagaren. Ytterligare några män är åtalade, de bor på annat håll i Sverige.

– De har bildat egna bolag på Malta och i Cypern och de bolagen har använts i de uppläggen som jag påstår. Jag påstår också att de har bolag i Panama. Men det är fler länder inblandade.

Det är fler länder inblandade.

Rättegången skulle ha varit i förra veckan, men den fick ställas in då Kalmarföretagaren inte dök upp. Han har hållit sig undan rättvisan en tid och blev efterlyst av Kalmar tingsrätt i oktober.

På sociala medier har Kalmarföretagen skrivit att han bor i Serbiens huvudstad Belgrad.

Om Kalmarföretagaren döms för brotten kan han få ett flera år långt fängelsestraff.

Kalmarföretagaren nekar till brotten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".