Tumlare.
Foto: Sveriges Radio och The Freshwater and Marine Image Bank/Wikimedia Commons

Tumlare får skydd i Kalmar län

Naturexperten Pav Johnsson: En välkommen julklapp
1:48 min

Regeringen inrättar fyra nya marina Natura 2000-områden för en av Östersjöns mest hotade arter – tumlare. Ett av områdena placeras i Kalmar län.

Områdena är Hoburgs bank och Midsjöbankarna som tillhör Kalmar län och Gotlands län samt nordvästra Skånes havsområde, havet kring Ven och Sydvästskånes utsjövatten, enligt ett pressmeddelande från regeringen. 

Bara cirka femhundra exemplar finns kvar av Östersjötumlaren, den skygga valen som ser ut som en delfin med kort trubbig nos.

– De är ganska hotade. Det är den enda valen vi har som lever i Östersjön. För några år sedan trodde man till och med att det knappt fanns några kvar, men har kunnat beräkna att det finns ungefär 500 individer, säger P4 Kalmars naturexpert Pav Johnsson.

De fyra nya Natura 2000-områdena har tillsammans en areal på drygt 1,1 miljoner hektar. Syftet är att skydda området – både naturen och djuren i det.

– Det handlar främst om tumlare, men det är många andra organismer som gynnas av det här också, säger P4 Kalmars naturexpert Pav Johnsson.

Undervattensbuller utgör ett ytterligare hot, då tumlaren är beroende av sin hörsel för att navigera och hitta mat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".