Gata med bilar.
Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio

Stor satsning mot rattfylleri

Polissynlighet påverkar trafikanters beteende
1:13 min

Den här veckan påbörjas en gemensam, europeisk insats med extra fokus på att minska rattfylleri på våra vägar.

I veckan är chansen stor att möta polisen på vägarna, inte bara i Kalmar län utan faktiskt över hela Europa.

– Det är temaveckor i hela EU och de medlemsländer som är anslutna. Det kommer att fortsätta under 2017. Man vill öka synligheten ute i trafiken och belysa problemet med alkoholpåverkade förare i trafiken, säger Martin Petersson, gruppchef för trafikpolisen i Kalmar län.

Orsakar en av fyra dödsfall i trafiken

Rattfylleri är ett av de mest riskfyllda problemen som hotar trafiksäkerheten. Ungefär en av fyra omkomna bilförare är alkoholpåverkad.

2015 var det 75 personer som omkom i alkohol- eller drogrelaterade trafikolyckor.

Pernilla Ödén är en av alla trafikanter som kan uppleva en viss oro över att möta någon som kör rattfull på vägarna.

Det slår en ibland, allra helst när man har barn i bilen, att det ska hända någonting bara för att någon är ute och kör onykter.

Påverkar trafikanternas beteende

Lars-Olov Sjöström är trafiksäkerhetschef hos Motorförarnas Helnykterhetsförbund (MHF). Det är en ideell trafiksäkerhetsorganisation som jobbar med frågor som rör alkohol, droger och trafik. Han tror att veckans satsning från polisen gör skillnad.

– Varje gång man påminns om att polisen är ute och patrullerar så påverkas beteendet hos förararna. Om man inte har sett polisen ute på vägarna på veckor eller månader är det lätt att man glömmer bort sitt ansvar som trafikant.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".