Trafikolycka. Foto: Helmuth Petersson
Foto: Helmuth Petersson

21 svårt skadade i jultrafiken under 2010-talet

Under jul och nyårshelgerna på 2010-talet har 21 personer skadats svårt i trafikolyckor i Kalmar Län. Tre har omkommit.

Totalt har 84 personer omkommit i landet i trafikolyckor under perioden 20 december till 12 januari. Det visar statistik som nyhetsbyrån Siren publicerar i dag.

I landet sker i genomsnitt ungefär 39 trafikolyckor med personskada per dag mellan den 20 december och 12 januari, enligt den polisrapporterade statistiken.

Under 2010-talet var förra jul- och nyårshelgen den mest olycksdrabbade i länet när det gäller svårt skadade.

– Det är egentligen mindre än genomsnittet för resten av december och januari. Julhelgen är inte mer olycksdrabbad. Däremot skiljer det sig mycket mellan olika dagar. På julafton och nyårsafton är det inte så många som är ute och åker, men 20 till 23 december är det betydligt mer trafik och dessa dagar är mer olycksdrabbade, säger Karin Bengtsson, statistiker på Transportstyrelsen, till nyhetsbyrån.

– I år ligger julafton på en lördag. Det innebär att resandet antagligen komprimeras till torsdag och fredag, eftersom det inte är så många dagar ledigt innan jul. Då ökar riskerna i och med det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".