Östersjön och liberalen Sverker Thorén.
Foto: Nick Näslund och Leif Johansson/Sveriges Radio

Regeringen kritiseras för sänkt ambition kring Östersjön

Sverker Thorén (L): Sverige lever inte upp till sina löften
1:06 min

Sverige kommer att göra för lite för Östersjöns miljö i framtiden. Det menar Sverker Thorén från Liberalerna i Västervik.

Sverker Thorén från Liberalerna i Västervik kritiserar regeringen för att ha sänkt ambitionen för de åtgärder som ska göras för Östersjön.

Han sitter med i vattendelegationen för södra Östersjön och är så kritisk att han reserverade sig när de skulle klubba regeringens förslag.

Jag kunde helt enkelt inte stå bakom de anpassningar, förändringar och undantag som vi har tvingats göra.

I sex år arbetade vattendelegationen med att ta fram ett åtgärdsprogram för Östersjön. För ett år sedan var de klara, men deras förslag mötte kritik. Framförallt från jordbrukssektorn.

Efter att ha tittat närmare på förslaget valde regeringen att gå på jordbrukets linje. Det betyder bland annat 70 procent mindre fosforreduktion och 60 procent mindre kvävereduktion än ursprungsförslaget.

Sverker Thorén menar att det betyder att Sverige inte lever upp till det man har lovat.

– Det här är ett åtgärdsunderskott som bland annat gör att vi inte kommer att nå ekologiskt god status som vi jobbar för i EU:s vattendirektiv.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".