Viltpassagen vid Haraldsmåla.
Viltpassagen vid Haraldsmåla. Foto: Janne Rindstig/Sveriges Radio

LRF vill stoppa viltutfodring

Lantbrukarnas riksförbund, LRF, kräver att Länsstyrelsen ska stoppa all olaglig utfodring av vilda djur och tror att det kan minska antalet viltolyckor.

Utfodringen bidrar enligt LRF till att viltolyckorna i länet ligger på en ny rekordnivå, 3 600 till och med november, det är 400 fler än på fjolårets tolv månader, hävdar LRF.

Viltets utbredning syns även på skador i jord- och skogsbruket, enligt LRF.

– Länsstyrelsen måste få bukt med den olagliga och olämpliga utfodring som förekommer. Vi är beredda att hjälpa till med att sprida information om vilka regler som gäller, skriver LRF i brevet till Länsstyrelsen.

Riksdagen beslutade för drygt en månad sedan att säga nej till regeringens förslag när det gäller begränsningar vid utfodring av vilt, men det finns redan lagar och förordningar som reglerar utfodring.

I Kalmar län sker det drygt 3 000 olyckor med vilt varje år, störst är ökningen av olyckor med rådjur. I år har länet nått en ny rekordnivå. I hela landet handlar det hittills om över 48 600 viltolyckor under 2016, fram till den 28 november.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".