Peter Högberg (S). Foto: Johanna Lindblad Ahl/Sveriges Radio
Peter Högberg (S), ordförande i Kalmar läns musikstiftelse. Foto: Johanna Lindblad Ahl/Sveriges Radio

Länsmusiken satsar sig ur krisen

Musikstiftelsens ordförande: Vi måste låna pengar
6:12 min

Det blir nya konserter med Camerata Nordica till hösten och för att lösa krisen med ekonomin planerar Länsmusiken totalt 95 konserter till våren. Men man måste låna 3,5 miljoner för pensionsskulden till chefen.

I dag möttes personalen på Länsmusiken och styrelsen för att prata om framtiden och om de senaste dagarnas rubriker om inställda konserter, avhoppande musiker och chefen Kjell Lindström som ska gå i pension.

Alla musiker som haft kontrakt ska få sina pengar och 95 konserter planeras till våren 2017.

– Jag är mycket nöjd med dagens möte, vi har bestämt hur vi ska gå vidare nu och alla jobbar på nu, säger Peter Högberg, socialdemokratisk ordförande i Kalmar läns musikstiftelse, Länsmusiken.

Samtidigt blir han starkt kritiserad av politiska motståndare som nu kräver att majoriteten i landstinget visar om den fortfarande har förtroende för Peter Högberg.

Efter dagens möte kan man alltså konstatera att Länsmusiken är en organisation som väljer att gasa sig ur den uppförsbacke man befinner sig i. Men frågan är var man ska hitta medel att göra det.

När det gäller de 3,5 miljonerna till länsmusikchefens pensionsavtal så måste vi låna. Antingen från landstinget eller från banken.

Peter Högberg hoppas också att så snart som möjligt kunna rekrytera en ny chef till verksamheten och då är det två vakanser kvar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".