Tingsrätten Kalmar
Foto: Faton Pasho/Sveriges Radio

Var fjärde rättegång i Kalmar ställs in

Kalmar toppar listan efter Växjö
1:21 min

Var fjärde rättegång i Kalmar tingsrätt blir inställd – vilket är flest i landet efter Växjö. Chefen för Kalmar tingsrätt, Laila Kirppu, är bekymrad.

De senaste dagarna har P4 Kalmar rapporterat om en försvunnen Kalmarföretagare som tros gömma sig i Lettland – och på grund av det blev rättegången mot honom inställd.

Att det blir så är ingen ovanlig situation. Var fjärde rättegång i Kalmar tingsrätt blir inställd och det är flest i landet efter Växjö tingsrätt. Uppgifterna, som har sammanställts av Domstolsverket åt P4 Kalmar, bekymrar Laila Kirppu som är chef för Kalmar tingsrätt.

– Det är aldrig bra att man får ställa in förhandlingar. Vi vill naturligtvis att målen ska bli avgjorda som snabbt som möjligt. Det är vår ambition men ibland måste vi ställa in förhandlingar. Så är det bara.

Att var fjärde rättegång blir inställd beror på att Kalmar tingsrätt har ovanligt många förtursmål, mål där folk sitter häktade och som måste gå före, menar Laila Kirppu:

Det är väldigt många förtursmål och det är väldigt långa förhandlingar i jämförelse med andra motsvarande domstolar i landet.

Enligt Domstolsverket så beror många inställda rättegångar i Kalmar tingsrätt på bristande delgivning eller att de åtalade inte dykt upp.

– Vi har varit generösa och serviceinriktade. Människor som skulle hit har vi varit generösa mot och flyttat förhandlingar på grund av att de är upptagna med annat.

Laila Kirpu säger att man siktar på färre inställda rättegångar framöver. 

– Vi kanske ska se över om vi ska vara så generösa.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".