En bild på Camilla Carnmo.
Camilla Carnmo, kulturjournalist och utredare. Foto: Stina Linde/Sveriges Radio

Författare i Kalmar län ska kartläggas

Lyssna: Utredaren Camilla Carnmo förklarar varför kartläggningen görs
0:52 min

Hur många författare finns det i Kalmar län och hur får de sina böcker utgivna? Det är några av frågorna som Regionförbundet i Kalmar län vill ta reda på i en ny utredning.

Regionförbundet i Kalmar län vill bland annat ta reda på hur många författare det finns och vilka de är. Camilla Carnmo är kulturjournalist och leder utredningen, hon berättar varför den görs nu.

– Litteratur som konstform blev en del av regionernas ansvar när litteraturen blev en del av kultursamverkansmodellen, alltså när regionerna själva får bestämma hur de statliga kulturstöden fördelas.

Förändringen gör att många regioner runt om i landet nu kartlägger litteraturen och funderar på hur de ska jobba med den framöver. Projektet i Kalmar län startar nu och ska vara klart i april.

– Det här är jättespännande för det finns så himla många människor som skriver. Många sitter själva, en del känner varandra en del gör det inte, många är etablerade och ges ut på stora förlag, andra trycker själva sin bok, säger Camilla Carnmo och fortsätter:

– Spridningen är så stor, vad skriver de om, varför och kan de leva på det? Det är jättekul att ta reda på.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".