Hultsfreds kommunhus.
Hultsfreds kommunhus. Foto: Malte Lindahl/Sveriges Radio

Hultsfred stoppar hjälp till nyinflyttade med uppehållstillstånd

Per-Inge Pettersson (C): "Oron är så stark att vi måste sätta stopp"
1:18 min

Hultsfred stänger sin flyktingmottagning på obestämd tid. Kommunen är en av dem som har tagit emot flest flyktingar per capita i landet.

Pressen på kommunen har varit stor det gångna året och handläggarna uppges vara överarbetade. Därför beslutade kommunen att starta en krisledningsnämnd och det var den som i veckan tog beslutet att stänga flyktingmottagningen på obestämd tid.

De människor som behöver hjälp kommer hänvisas till hjälporganisationer.

– Vi tvingas ta bort den sista livlinan för människor som redan har en utsatt tillvaro. Det gör mycket ont i hjärtat att det nu gått så långt att grundvalarna för trygghet i det svenska samhället ska behöva ruckas på, säger Ann-Gret Sillén, socialchef i kommunen, i ett pressmeddelande.

I år har över 550 personer med uppehållstillstånd flyttat till Hultsfred.
Nu säger kommunen alltså att man inte klarar tillströmningen, därför kommer man under minst sex månader säga nej till de som vill flytta till kommunen och vill ha hjälp.

– Det är ansträngt för socialförvaltningen att hantera ärenden som kommer och det är ansträngt med boenden, man får inte vettiga bostäder när man kommer hit, säger Per-Inge Pettersson (C) ordförande i socialnämnden.

Tidigare har kommunen bett att få tillbaka asylboendet Stålhagen från Migrationsverket för att kunna nyttja de platserna till människor som har fått uppehållstillstånd och behöver fast boende, men detta har Migrationsverket sagt nej till.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".