Karl Landergren och en operationssal.
Foto: Privat och Bertil Ericson/TT
Tema: skönhet

Otydlig gräns mellan medicinska och kosmetiska ingrepp

Bedömningar kan bli olika för olika personer
1:11 min

Landstingen ska endast utföra operationer som görs av medicinska skäl, men gränsen för vad som räknas som medicinska eller kosmetiska ingrepp kan ibland vara svår att dra.

Det är inte alltid helt självklart vad en patients önskemål ska kategoriseras som, trots att det finns riktlinjer som landets landsting försöker förhålla sig till.

Fall som kan hamna i en typ av gråzon är till exempel grova underbett, sneda tänder och åderbråck som inte alltid medför medicinska besvär.

Det är alltid en utmaning. Alla vårdyrken är ju så att mycket avgörs i mötet mellan en vårdpersonal och en patient.

– Det måste vara så för det är bara där man kan komma överens om vad som är rätt behandling för den enskilda individen, men i det ligger ju också att bedömningarna kan bli lite olika i olika möten och mellan olika personer, säger Karl Landergren, planeringsdirektör på Landstinget i Kalmar län.

Karl Landergren upplever ändå att medvetenheten är stor hos invånarna om vad som räknas som rent kosmetiska ingrepp och att de flesta därför vänder sig till andra ställen än sjukvården.

Går argumentera sig till behandling

Det kan dock finnas en risk med att patienter som har till exempel åderbråck kan prata sig till att få en operation genomförd av Landstinget, trots att de rent medicinskt inte lider av det.

– Sjukvården ska ges efter behov och på lika villkor. Sedan är det en utmaning för oss att olika personer och olika patientgrupper har olika lätt att tala för sig och det är någonting som vi lägger mycket energi på att försöka kompensera så att det blir just jämlik och rättvis tillgång till sjukvård. Vi lyckas ofta, men inte alltid med det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".