Julgran och inbrottstjuv.
Foto: Anders Wiklund/TT

Julafton rena julafton för inbrottstjuvarna

Lyssna: Berndt Petterssons bästa tips för att slippa inbrott i jul
2:04 min

Vartannat svenskt hem står tomt på julafton, enligt en undersökning från If. Ska du åka bort finns några saker att tänka på för att minska risken för inbrott.

Klassiska knep för att avskräcka tjuvarna är att be grannen vittja brevlådan och att tömma soptunnan. En annan bra sak att tänka på är belysningen.

– Vi ska få det att se ut som om vi vore hemma, säger Berndt Pettersson som är skadeförebyggare på Länsförsäkringar.

Knepet här är att tända rätt lampor – helst så kallad spontanbelysning, alltså lampor som tänds och släcks oregelbundet i huset. Tänd gärna lampan precis innanför ytterdörren, lampan vid spisfläkten eller över köksbordet.

Bra med lampor i trädgården

– Om man bara tänder adventsljusstakarna, men har mörkt i övrigt, fattar alla att folk inte är hemma. Tjuvarna är garvade och väl insatta i hur vi lever.

Även belysning i trädgården, gärna sådana lampor som tänds av att någon är i rörelse, kan vara värt att investera i.

Hur ska man göra om man har bilen med sig när man inte är hemma?

– En tom garageuppfart är förstås inte bra. Det kan vara jättesmart att be någon av grannarna, som ändå är hemma, att ställa sin bil på min garageuppfart. Grannarna kanske också kan skotta snö om det behövs.

Altandörren ofta en risk

En kritisk punkt på de flesta hus är altandörren, som ofta är av äldre modell utan riktigt lås och placerad på den mörka och insynsskyddade baksidan av huset. Den vägen föredrar tjuvarna.

– 90 procent av villainbrotten sker den vägen så altandörren bör man se över, säger Berndt Pettersson.

Till sist: Hur försiktig ska man vara med att skriva på sociala medier att man inte är hemma?

– Jag vill absolut inte avdramatisera detta med Facebook. Även om jag bara har kontakt med mina barn på Facebook, kan informationen sprida sig vidare till ovänner eller sådana som vill göra inbrott.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".