Johan Mauritzon
Johan Mauritzon. Foto: Malin Flodén/Sveriges Radio
Homofobi inom kyrkan

Johan blev avbokad på grund av sin sexuella läggning

Intervju: Johan Mauritzon om att bli avbokad och homofobi inom kyrkan
5:44 min

Sångaren och oskarshamnaren Johan Mauritzson skulle sjunga på en julkonsert i en kyrka, när han plötsligt blev avbokad, på grund av sin sexualitet.

Johan Mauritzson har inte gjort någon hemlighet av att han är homosexuell, precis som han aldrig har gjort någon hemlighet av att han är kristen.

I början av december var han i full färd med att förbereda sig inför en julkonsert i en kyrka där han skulle sjunga, när församlingens pastor ringde honom och avbokade hans medverkan.

– Det ska ha varit en medlem i församlingen som var orsaken, säger Johan Mauritzson till P4 Kalmar om orsaken som gavs.

Medlemmen i fråga ska nämligen vara homofob och pastorn tyckte därför det var bäst för alla parter att avboka. Händelsen uppmärksammas i flera medier i dag, både i landet och lokalt - och på frågan om varför han väljer att berätta om det, svarar Johan Mauritzson att han vill få igång en diskussion:

– I slutändan hoppas jag på en förändring, men definitivt att det hela lyfts. Fler och fler personer börjar tänka på varför det är så här. Man har gjort det med slaveri, segregation och hur man ser på kvinnor – omprövat sin syn för att frukten av det hela har inte varit god. Det här är ett sådant fall också.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".