Reparation av elledning. Foto: Lars Pehrson/TT
Arkivbild: Lars Pehrson/TT
Kalmar

Elbolag höjer beredskapen inför stormen

Sirpa Franzén, Eon: Ta fram extra batterier och varma kläder.
1:55 min

Flera hushåll väntas bli strömlösa under kvällen och natten. Elbolagen Eon och Kraftringen höjer nu beredskapen inför kvällens kraftiga vindbyar.

– Tyvärr visar ju tidigare erfarenheter att det kan bli omfattande strömavbrott i kväll och i natt. Vi hoppas att de ska bli relativt kortvariga, säger Sirpa Franzén, presschef på Eon.

Av säkerhetsskäl kommer inga montörer att skickas ut i skogen för att laga ledningar, men Eon förstärker med extra personal på driftcentralerna. 

– De kan fjärrledes utföra omkopplingar i näten och förbereda för de reparationer som vi kan göra i morgon förmiddag när ljuset återvänder.

SMHI har utfärdat en klass 1-varning för mycket hårda vindbyar som gäller hela Kalmar län förutom Öland. Kulmen beräknas omkring klockan 22-23 på måndagskvällen.

Det är framförallt i Bohuslän, Halland, Skåne och västra delar av Kronobergs län som elkunderna kommer att påverkas. Där har SMHI utfärdat en klass 2-varning för stormbyarna.

Vad ska man tänka på som elkund?

– Man kan förbereda sig på flera sätt hemma som att ta fram extra batterier, ladda telefonen och datorn, ta fram filtar och varma kläder och se till att ha vatten upptappat. Det kan också vara bra att skriva ner viktiga nummer man behöver på ett papper, säger Sirpa Franzén.  

Vid 24-tiden på måndagsnatten var enstaka hushåll utan ström i Kalmar län.

Här kan du se aktuella strömavbrott.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".