Solarium
En skylt vid solariet. Foto: Johanna O Jönsson/Sveriges Radio

Solarier marknadsför sig som hälsosamma

Marie Eidrup: "Vi kan inte ha några synpunkter på det"
1:23 min

Trots att Strålsäkerhetsmyndigheten säger att solarium är hälsofarligt så marknadsför sig många som hälsosamma.

Bilder på kvinnor och män i perfekt solkyssta kroppar, en stor skylt med texten "Sol är hälsa" och flera affischer som berättar att solarium är hälsosamt.

Men också de röd- och vita skyltarna från Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM som varnar solariumsolaren för dess effekter.

För så länge ett solarium har några skyltar uppsatta från SSM med varningstexter så är övrig reklam tillåten – även om den är vilseledande, säger Marie Eidrup som är hälsoinspektör i Kalmar kommun.

– Vi kollar att rören i solbäddarna stämmer överens med de som får användas och att man har en varningsskylt om att det finns risker med strålning. Men vad man i övrigt sätter upp på solariet kan vi inte ha synpunker på, säger hon.

Så länge man har uppe varningsskyltarna och har rätt rör så får man säga att det är bra att sola, att man blir vacker och att det är bra för huden?

Ja, vi kan inte ha några synpunkter på det även om man kanske inte håller med alla gånger.

Elizabeth Rosén har solat solarium i flera år och hon bryr sig inte alls om varningsskyltarna som finns uppsatta utan koncentrerar sig på hälsobudskapen i stället.

– Det har ju fungerat. Det har ju inte hänt mig någonting överhuvudtaget. Man får ju cancer till och med om man äter en morot. Så ja, solen är värre än solariet, det tror jag, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".