Gunnar Lindbergs broddar/foto:Anders Prammefors/Sveriges Radio
Gunnar Lindbergs broddar. Foto: Anders Prammefors/Sveriges Radio

Sa nej till gratis halkskydd – nu har Kalmar kommun ändrat sig

Michael Ländin (S), omsorgsnämnden: Populistiskt att dela ut gratis saker utan någon koll om det gör skillnad
1:20 min

När Liberalerna i Kalmar kom med förslaget att dela ut gratis broddar till äldre var Socialdemokraterna emot. Nu har man ändrat sig och söker samarbete med landstinget.

När förslaget om att dela ut gratis broddar till äldre togs upp av Liberalerna i Kalmar sa Socialdemokraterna att det finns andra saker att lägga pengar på. Omsorgsnämndens ordförande Michael Ländin (S) kallade förslaget för populistiskt.

Nu har man dock ändrat sig och söker samarbete med Landstinget i Kalmar län för att dela ut broddar och göra en uppföljningsstudie.

– Den viktigaste stora förändringen som vi gör, till skillnad från alla andra kommuner som bara delar ut broddar, är att vi dessutom gör en ordentlig uppföljning. Minskar fallolyckorna och i så fall hur mycket?, säger Michael Ländin.

Totalkostnad oklar

I Kalmar kommun finns ungefär 1 500 personer som har hemtjänst och/eller trygghetslarm. Kostnaden för att dela ut broddar till just de här personerna tror man landar på mellan 80 000 och 200 000 kronor – en kostnad som Kalmar kommun alltså hoppas kunna dela med landstinget.

Vad uppföljningsstudien kan komma att kosta finns det inga beräkningar på än säger omsorgsnämndens ordförande Michael Ländin.

– Om de nu faller mindre av det här, ja då blir det ju mindre lidande och ett bättre liv helt enkelt. För landstinget så blir det ju enorma kostnader när det gäller operationer och så, så det är ju win win för båda.

Men i en intervju för ungefär en månad sedan så kallade du förslaget för populistiskt och att det var slöseri med pengar. Hur kommer det sig att du har ändrat dig nu?

– Ja, det är den här stora skillnaden att kunna följa upp det. Det är ju det som gör grejen. Om du bara delar ut någonting gratis, utan någon som helst egentligen koll på om det hjälper, så är det bara populistiskt. Men om du gör en ordentlig uppföljning på en avgränsad målgrupp då blir det ju rent vetenskapligt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".