Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Länssjukhuset i Kalmar
Foto: Alexander Jungå/Sveriges Radio

Vårdplatser öppnas och stängs på Länssjukhuset i Kalmar

Sjukhuschef Johan Rosenqvist: "Det är avhängigt av rekryteringen"
1:33 min

Ett 30-tal av länssjukhusets dryga 300 vårdplatser kommer vara fortsatt stängda in på nästa år. Samtidigt pågår ett arbete med att försöka se över var vårdplatserna behövs som bäst.

Sedan förra våren har det varit vad som kallats för en tillfällig neddragning av ett 70-tal vårdplatser på länets tre sjukhus.

När rekryteringen av personal gått lite bättre på vissa kliniker så har sjukhusen ändå kunnat besluta om att öppna upp några. För några veckor sedan kunde P4 Kalmar berätta att sex platser på medicinkliniken i Västervik öppnas från 1 februari.

Nu säger sjukhuschefen i Kalmar, Johan Rosenqvist att man kommer kunna öppna några vårdplatser även där. 

– Vår akutklinik, där kommer vi kunna öppna upp några platser men sen finns det andra kliniker där vi sannolikt behöver stänga några platser. Och det beror helt på hur det löser sig med rekrytering på några ställen på sjukhuset. 

Det här betyder att det kommer vara i princip oförändrat i det totala antalet vårdplatser på sjukhuset som normalt har drygt 300 vårdplatser, men som i dag ligger på runt 280. De stängda vårdplatserna har funnits på akutkliniken, barn, ortoped, kirurg och medicin. 

Fortsatt stängda

I Oskarshamn är läget oförändrat. De åtta vårdplatser som varit stängda kommer fortsätta vara det säger sjukhuschefen Birgitta Hjalmarsson.

– Vi ska vara flexibla, ser lite hur det ser ut från dag till dag. Det är det som vi går in på det nya året med.

Trycket har ökat

På länssjukhuset gick det till en början av hösten ganska bra med färre vårdplatser, men i takt med att senhösten och vintern kom så har trycket ökat mot flera kliniker, precis som det brukar vara så här års. 

– Tittar man bara på siffror ser det ut som det gått väl, men då ska man också veta att det finns mängder med tillfällen då det varit mycket pressat med mycket patienter. 

Men trots det vill han inte bara slentrianmässigt öppna alla vårdplatser eller att tillgången på personal ska styra antalet vårdplatser på klinikerna. Istället vill han se var vårdplatserna behövs som allra bäst.

– Nu har neddragningarna skett där det varit svårt rekryteringsmässigt och det är inte nödvändigtvis samma sak att det är där det varit bäst att bedriva vård med färre vårdplatser. 

Johan Rosenqvist säger att man under 2017 försöker optimera var vårdplatserna ska göra bäst nytta. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".