Thomas Magnusson
Kalmaradvokaten Thomas Magnusson. Foto: Viktor Blomberg/Sveriges Radio

Kaj Linna beviljas resning – framgång för Kalmaradvokat

Kalmaradvokaten har startat en egen utredning
1:27 min

2004 dömdes Kaj Linna till livstids fängelse för mord och grovt rån. Kalmaradvokaten Thomas Magnusson har kämpat för resning, något som beviljades på torsdagen.

I 12 år har Kaj Linna avtjänat det livstidsstraff han dömdes till 2004 då han befanns skyldig till det brutala Kalamarksmordet. Han har hela tiden hävdat sin oskuld och efter upprepade försök beviljas han nu resning av Högsta domstolen.

– Det är fantastiskt. Det har varit målet hela tiden, samtidigt så kan man kanske inte släppa att det finns en klump i både magen och halsen kring det här målet därför att det är oerhört sorgligt i botten, säger Kalmaradvokaten Thomas Magnusson som företräder Kaj Linna.

I april 2004 utsattes två bröder i Kalamark utanför Piteå för ett brutalt rånöverfall. Den ena brodern avled av sina skador och den andre skadades svårt. Senare samma år dömdes Kaj Linna mot sitt nekande och dömdes till livstids fängelse för mord och grovt rån. Som bevisning åberopades bland annat ett huvudvittne som sa sig ha hört Kaj Linna säga att han planerade en stöt mot bröderna.

Det är tredje gången som Kaj Linna begär resning och HD väljer nu att bevilja prövningstillstånd. Detta mot bakgrund av nya uppgifter som framkommit som visar att huvudvittnet på en rad punkter lämnar uppgifter som avviker från de uppgifter han tidigare har lämnat.

– Det finns en möjlighet att få resning under vissa förutsättningar och en sån förutsättning är att domstolen gör bedömningen att det finns synnerliga skäl för en ny prövning mot bakgrund av nya uppgifter som kommit fram, och det är det som vi här i Högsta domstolen har beslutat i det  här målet, säger justitieråd Anders Eka.

Beslutet innebär att Hovrätten för Övre Norrland nu ska göra en ny prövning av frågan om Kaj Linna har begått brotten.

När P4 Kalmar når Thomas Magnusson är han överrumplad. Telefonen har ringt i ett och han säger att han inte ens har hunnit raka sig.

Kaj Linna kontaktade Kalmaradvokaten för tre år sedan och då bestämde Thomas Magnusson att han skulle ta på sig fallet.

– Jag kände direkt att det här är någonting alltså. Jag har inte kunnat släppa det men sen är det ju envist virke i smålänningarna, det är ju sedan gammalt, säger han.

Thomas Magnusson reagerar speciellt på att den enda bevisningen som fällde Kaj Linna var ett huvudvittne som påstår sig ha hört Kaj Linna berätta om sina planer på att råna bröderna.

– Att dömas till livstids fängelse för ett mord på de uppgifter som lämnades av ett bevis. Det finns ingenting annat som talar för det, ingen teknisk bevisning, ingenting. Det är förbryllande, säger han.

Kalmaradvokaten Thomas Magnusson är så pass övertygad om att Kaj Linna sitter oskyldigt dömd att han har lagt mellan 250 000-300 000 kronor på en egen utredning. Bland annat har han anlitat två före detta polisutredare.

– De har varit uppe i Norrland och genomfört en egen utredning. Bland annat har de anlitat en filmare och gjort en två timmar lång inspelad intervju med vittnet. Där kommer fram saker som inte kom fram under rättegången.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".