Tonchi Percan och flygplan.
Foto: Tonchi Percan/Sveriges Radio

"Kan planet till Kalmar störta på grund av bränslebrist?"

Anna Soltorp, Bra-flyg: "Det går inte"
2:56 min

Jul och nyår är stora resehelger där många flyger till nära och kära eller varmare klimat. Men hur stor är risken för en olycka som den i Colombia i november? P4 Kalmars flygrädda reporter Tonchi Percan sökte svar.

I slutet av november omkom större delen av det brasilianska fotbollslaget Chapecoense efter en flygkrasch i Colombia. Uppgifter har gjort gällande att en orsak till olyckan kan ha varit att planet hade slut på bränsle.

Tonchi Percan, reporter på P4 Kalmar och flygrädd, började fundera på om något liknande, att ett plan får slut på bränsle, skulle kunna hända här hemma i Sverige.

– Nej, det går inte, säger Anna Soltorp, regionchef på Bra-flyg med ansvar för Kalmar-, Växjö- och Ronnebylinjerna.

Det finns europeiska och internationella konventioner som reglerar hur mycket bränsle ett flygplan måste ha med sig.

– Om vi flyger mellan Bromma och Kalmar så ska det finnas tillräckligt med bränsle för att flyga tillbaka till Bromma om flygplatsen i Kalmar skulle vara stängd. Dessutom ska planet kunna cirkla runt flygplatsen i minst en halvtimme, säger Anna Soltorp.

Det är samma regler som gäller för flygbolag i Sydamerika och Anna Soltorp vill inte spekulera varför det planet störtade i Colombia.

Kan vi lita på att flygbolagen tankar ordentligt?

– Vi kontrolleras hela tiden av myndigheterna så att vi följer de rekommendationer och regler som finns. Det är inte så att vi gör som vi tycker utan vi är superhårt kontrollerade.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".