Polisbil och avspärrningar utanför Silverdalen.
Arkivbild. Foto: Sigrid Edsenius/Sveriges Radio

Åklagaren vill se hårt straff och utvisning efter mordet i Silverdalen

P4 Kalmars reporter på plats i rätten – berättar om rättegången
1:21 min

Under torsdagen hölls sista rättegångsdagen i Silverdalenmordet där en 54-årig man står åtalad. Åklagaren vill att han döms till ett långt fängelsestraff och utvisning.

Den 28 mars i år på en av vårens första dagar ska mannen och hans fru ha begett sig ut på en promenad för att gå och handla. De hade varit gifta i 22 år och hade fem barn tillsammans. Tiden innan mordet ska mannen ha haft en kraftig oro att kvinnan bedrog honom med andra män och därför begränsat hennes umgänge.

Men just den här dagen var en bra dag. De hade bestämt sig för att vända blad i förhållandet och kvinnan hade, trots uppmaningar från sina barn att skilja sig från mannen efter ett knivhot, bestämt sig för att stanna kvar och satsa.

Barnen gjorde polisanmälan

En stund senare kom mannen tillbaka utan sin fru och utan kassar. När barnen undrade var mamman tagit vägen svarade han att han inte visste. Barnen gav sig ut för att leta efter mamman men utan resultat och de beslutade sig då för att göra en polisanmälan.

Kvinnan hittades senare i ett skogsområde med två djupa skärsår i halsen, vilka lett till hennes död. Enligt rättsläkaren ska hennes dödsångest ha varit utdragen.

I nuläget är fyra av barnen omhändertagna enligt lagen om vård av unga och de har sagt upp kontakten med sin far och lever på skyddad ort.

Mannen har flera gånger under processen ändrat sin berättelse och det gör att han förlorar trovärdighet, enligt åklagaren.

Yrkar på hårt straff

Under torsdagen hölls sista dagen på den utdragna rättegången som inleddes i slutet av oktober. Åklagaren Jeanette Boye yrkar på att den 54-årige mannen ska få ett kännbart straff för mord – och utvisning efter avtjänat straff.

Advokaten håller med åklagaren på flera punkter men menar att alla andra förklaringar till dödsfallet måste ställas utom rimligt tvivel. En av advokatens teorier är att kvinnan själv har skadat sig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".