Ludd. Foto: Tobias Sandblad och Niklas Kaldner/Sveriges Radio
Foto: Tobias Sandblad och Niklas Kaldner/Sveriges Radio

Efter kritiken – nu får Brännarhallen ny konstgräsmatta

Brännarhallen i Kalmar, där flera fotbollsföreningar klagat på träningsmiljön, ska få en ny konstgräsmatta, det meddelar kommunen i dag, fredag.

P4 Kalmar har flera gånger tidigare rapporterat om kritik som rör dålig luft, andningsproblem och kliande ögon hos barn som tränat i Brännarhallen.

Den nuvarande konstgräsmattan las in 2013 och sedan dess har Kalmar kommun fått ta emot flera klagomål om att hallen och underlaget skulle vara hälsofarligt. Enligt kommunen har deras utredningar och tester inte kunnat visa att mattan skulle vara farlig, men trots det väljer de nu att byta ut den.

– Vi har hela tiden tagit klagomålen på fullaste allvar och gjort omfattande åtgärder och utredningar som visat att mattan inte är farlig för hälsan. Våra idrottande ungdomar har ändå upplevt problem med att vistas i hallen och utifrån det är det med stor glädje vi nu kan meddela att vi byter konstgräsmatta, säger Marianne Dahlberg (S), kultur – och fritidsnämndens ordförande, i ett pressmeddelande.

Den nya mattan används enligt kommunen i flera andra hallar runt om i landet med gott resultat. Den saknar så kallad "wrapping-tråd", något som används för att få grässtråna att stå upp, och det är den som upplevts som ett problem i Brännarhallen.

Den 4-8 januari 2017 kommer mattan att bytas ut och under tiden kommer hallen att vara stängd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".