Sveriges lagbok
Foto: Pontus Lundahl/TT

Dyrare alkohol men mer pengar till barnfamiljer under 2017

P4 Kalmars reporter Johanna Lindblad Ahl berättar om 2017 års nya lagar och förordningar
1:06 min

Höjt flerbarnstillägg och höjd skatt på alkohol, är några av de nya förordningar och lagar som införs 1 januari 2017. Se fler i artikeln.

För de som har mer än två barn kommer flerbarnstillägget att ökas med 126 kronor i månaden från den 1 januari 2017. Barnfamiljer som har det knapert kan också få mer i bostadsbidrag när inkomstgränsen höjs.

Samtidigt slopas jämställdhetsbonusen som funnits i några år kopplat till föräldraförsäkringen. Orsaken är att regeringen inte anser att den fått den effekt som man velat, det vill säga att få fler pappor att ta ut föräldraledighet.

Rut-avdraget utökas till att gälla även reparationer och underhåll av vitvaror hemma, så som spis, tvättmaskin, kyl och frys.

Att göra avdrag i deklarationen för resor till och från jobbet är något som många gör, nu höjs det generella avdraget från tio till elva tusen kronor.

Taket för uppskov av skatt när man säljer bostad tas bort för att öka ruljansen på bostadsmarknaden.

Det ska bli lättare att få skuldsanering och ett ökat konsumentskydd när man ska låna pengar till en bostad införs.

Totalt handlar det om nära 60 lagar och förordningar som börjar gälla 1 januari.

Samtliga nya lagar och förordningar kan du hitta kortfattat här.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".