Högskolan får 300 nya platser

Högskolan i Kalmar kommer att få del av regeringens extra satsning på högskolan i höst. Kalmar får pengar till 300 nya utbildningsplatser för helåret 2006. Regeringen och samarbetspartierna har i dag kommit överens om att satsa ytterligare 175 miljoner kronor på högskolan utöver den tidigare budgeten.

Redan nu utbildar högskolan i Kalmar mer studenter än man har pengar för, man har ungefär 250 platser för mycket så beskedet om extra medel är välkommet. Det säger rektor Agneta Bladh till Sveriges Radio Kalmar. Men hon hoppas samtidigt att ett tidigare löfte om medel för totalt 500 utbildningsplatser kommer att infrias.

Totalt ger regeringens extrasatsning 3 500 nya platser i landet. Tanken är att högskolor och utbildningar som är populära ska få mer. I Kalmar har bland annat socionom- och sjuksköterskeutbildningarna många sökande. Men Agneta Bladh säger till Sveriges Radio Kalmar att hon också vill satsa inom andra områden. Hon menar att högskolor och universitet måste våga satsa och förnya sig och möta arbetsmarknaden där det i dag råder en ökad arbetslöshet bland akademiker.